Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (70) Senaste inläggen

Frågor och Svar om Buddhism Buddhistisk Kalender Buddhistpodden Buddhistiska Högtider Ny inom Buddhism / introduktion / tips Guidade meditationer Buddhism i dagliga livet Buddhism och mat Buddhism och döden Buddhism och återfödelse Bokcirkelgruppen Buddhist Teachers In Memoriam Daily Dharma Dharma i text Fråga/diskutera om Buddhism Tema -serien Buddhistiska Evenemang Retreat Buddhistiska Kurser Kontinuerliga onlinekurser Dokumentärfilmer om buddhism Tips! Buddhistiska köptips! Allmän diskussion Engagerad Buddhism Frågor om Buddhism Speciella händelser inom buddhism Theravada Thai Buddhist Forest Tradition Korean Buddhism Tibetansk Buddhism Linage Holders, lärare inom Tibetansk Buddhism Jonang Buddhism Tibetansk yoga och medicin Kinesisk buddhism Bön buddhist tradition Pure Land Buddhism Jodo Buddhism Shin Buddhism Tendai Buddhism Shingon Buddhism Vajrayana Shambhala Buddhism Hua-yen Buddhism Zen och Chan Kuan Yin Mandala School of Zen Shaolin Chan Buddhism Allmän diskussion Sekulär Buddhism Vipassana Vipassana-gruppen Bon buddhism Triratna Soka Gakkai Aro gTér buddhism Won buddhism Pemako Buddhism Religiösa funderingar och frågor Roliga sidan
Allmän diskussion

Hur ser din utövning ut?

2015-09-07 12:49 #0 av: Fugen

Hej.

En enkel frågeställning: Hur ser din utövning ut?

Vad gör du, mediterar du bara? Isf hur ofta?
Gör du ngt mer som du ser som en del i din Buddhistsiska utövning, isf vad?

Hsb

Tb

Anmäl
2015-09-07 20:08 #1 av: Loris M

Jag skulle nog inte säga att jag utövar något, då jag inte är buddhist utan mera nyfiken på buddhism. GladSamt att det finns mycket inom buddhism som tilltalar mig. Jag mediterar fast inte regelbundet. Det blir oftast korta meditationer (5-15 minuter) när jag känner att jag behöver det och när jag känner att jag vill "titta inåt". Ibland kan jag meditera längre stunder (ca en timme) till vägledda meditationer. Jag ska börja med mindfulness om en vecka och det blir i en grupp en gång i veckan. Mindfulness har jag för mig har sitt ursprung i buddhismen. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2015-09-08 09:43 #2 av: Fugen

Hej.

Det stämmer att mindfulness är en av delarna i den "åttafaldiga vägen" som beskrivs inom Buddhismen och mindfulness har sitt ursprung, till stora delar, i den Buddhistiska traditionen.

Hsb

Tb

Anmäl
2015-09-11 13:42 #3 av: Fredrik1

Jag praktiserar Gelugpa som är en av de fyra skolorna av Mahayana (tibetansk buddhism). H.H Dalai Lama är dess mest kända utövare och sägs vara medkänslans buddha (Avalokiteshwara eller Chenrezig) manifesterad i mänsklig form.

Varje morgon sätter jag min motivation att behandla alla med vänlighet, att ha bodhisattva idealet som förebild bakom mina handlingar. Att inte vara självisk. Att i slutet av dagen tänka igenom de handlingar jag gjort under dagen - bra och dåliga. Att glädjas med de bra handlingarna alla människor gjort.
och jag själv gjort under dagen. 

Jag är med i en Lamrim (The stages of the path, Je Tsongkhapa) grupp där vi studerar med en lärare under 1,5 år och diskuterar/mediterar över de olika ämnena.
Jag ser även en hel del på online teachings och läser böcker i ämnet.

Vanligtvis mediterar jag ungefär en timma om dagen och det brukar vara koncentrationsmeditation, någon Lamrim meditation vi arbetar med i gruppen,  samt meditera över medkänsla och emptiness. Därutöver gör jag ofta Chenrezig sadhana (för att utveckla medkänsla).

På kvällen gör jag en reningsmeditation (purification, Four opponent Powers) där jag ångra mina dåliga handlingar, bestämmer mig för att inte göra om dom och därefter göra en läkande handling, exempelvis recitera ett mantra exempelvis Shakyamuni Buddhas mantra eller Vajrasattva och / eller meditera över emptiness (tomhet, öppenhet, visdom).


-Sedan jag började praktisera buddhism för några år sedan, känner jag att jag blivit mer närvarande, mer medveten om mina val i livet och fått mer medkänsla. 


Men jag har långt kvar. Är ju bara en student : )

Jag skulle vilja avsluta detta inlägget med att citera H.H Dalai Lamas favorit citat:

”For as long as space endures
And as long as living beings remain,
Until then may I too abide
To dispel the misery of the world”

Shantideva "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2015-09-11 18:49 #4 av: Fredrik1

Jag skickar stafett-pinnen vidare :)
Hur ser din utövning ut, Fugen ?

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2015-09-17 11:57 #5 av: Fugen

Hej.

Jag mediterar dagligen, både på och av kudden, genom olika övningar.
Sedan har jag, som buddhistisk präst, ceremonier jag håller i minst en gång i veckan, samt samtal med utövare och håller enklare föreläsningar oftast via youtube om olika ämnen. Sedan sitter jag med en grupp här i den närliggande staden och leder retreater och liknande runt om i Sverige.
För egen del förkovrar jag mig, främst genom böcker och lyssna på föreläsningar, en hel del, i stort sett dagligen, inom ett brett spektra av ämnen inom det Buddhistiska trädet.

HSB
Tb

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.