Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (66) Senaste inläggen Frågor och Svar om Buddhism Buddhistisk Kalender Buddhistpodden Buddhistiska Högtider Ny inom Buddhism / introduktion / tips Guidade meditationer Buddhism i dagliga livet Buddhism och mat Buddhism och döden Buddhism och återfödelse Bokcirkelgruppen Buddhist Teachers In Memoriam Daily Dharma Dharma i text Fråga/diskutera om Buddhism Tema -serien Buddhistiska Evenemang Retreat Buddhistiska Kurser Kontinuerliga onlinekurser Dokumentärfilmer om buddhism Tips! Buddhistiska köptips! Allmän diskussion Engagerad Buddhism Frågor om Buddhism Speciella händelser inom buddhism Theravada Thai Buddhist Forest Tradition Korean Buddhism Tibetansk Buddhism Linage Holders, lärare inom Tibetansk Buddhism Jonang Buddhism Tibetansk yoga och medicin Kinesisk buddhism Bön buddhist tradition Pure Land Buddhism Jodo Buddhism Shin Buddhism Tendai Buddhism Shingon Buddhism Vajrayana Shambhala Buddhism Hua-yen Buddhism Zen och Chan Kuan Yin Mandala School of Zen Shaolin Chan Buddhism Allmän diskussion Sekulär Buddhism Vipassana Vipassana-gruppen Bon buddhism Triratna Soka Gakkai Aro gTér buddhism Won buddhism Pemako Buddhism Religiösa funderingar och frågor Roliga sidan
Frågor om Buddhism

Buddhastatyn, tempel

2016-03-02 16:38 #0 av: [amandaaaz]

Hejsan! Jag har ett par frågor till skolan som jag inte riktigt får något bra svar på... så jag tänkte ställa dem här och se om det är någon kunnig som kan hjälpa mig.

1. Vad har buddhastatyn för betydelse? (Gärna om ni har mer fakta om buddhastatyn också!)

2. Vad gör buddhister i templen? Hur ofta är dem där, vad har templen för betydelse, osv?

Tack på förhand! (:

Anmäl
2016-03-02 22:24 #1 av: Fredrik1

Hej!

Tack för dina frågor :)

1)Buddha-statyn symboliserar flera saker. 

Dels den historiska Buddha som nått full upplysning. Läs mer på: http://www.berzinarchives.com/web/en/archives/approaching_buddhism/teachers/lineage_masters/life_shakyamuni_buddha.html

Dels är Buddha som symbolen för kvaliteter som kärlek, medkänsla och visdom. Förebilden att man kan uppnå dessa egenskaper inom sig själv genom att lära sig av buddhistiska lärare, reflektera över det man lärt sig och sedan meditera över detta. Genom detta att till slut nå full upplysning och därigenom kunna hjälpa andra levande varelser göra det samma.

I buddhastatyer finns oftast heliga texter och mantran ihop-rullade som stoppats in i statyn under en speciell ceremoni medan den tillverkades.

2) Buddhistiska tempel är en plats är buddhister kan samlas, göra offer-riter (ljus, mat mm), gå på teachings av lärare m m.Templet i sig symboliserar inre och yttre frid. Läs mer på: https://en.wikipedia.org/wiki/Buddhist_temple

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-03-03 08:32 #2 av: Fugen

Hej.

Buddhastatyn

Från allra första början fanns det inga Buddhastatyer, utan det är ett senare påfund. Det var en mellanperiod i historien där man hade enbart ett tomt altare eller och så en helt rund sten, kan finnas andra varianter med på altarprydnad, men så runt en 4-500 år efter Gautama Buddha började man göra statyer.
Statyerna kan se olika ut, både beroende på tradition, tidsålder osv men även vad dom ska representera. Men det har som gemensamt är att dom kan agera som en fokuspunkt i rummet och en representation eller påminnelse av något, men att dom inte är något man tillber utan mer en symbol, "grej för dej och mej".

Två korta länkar, hittade dessvärre när jag snabbkollade inte mycket...

http://www.buddhapadipa.org/dhamma-corner/the-buddha-statue/

https://en.wikipedia.org/wiki/Buddharupa

Templet

Templet, likt många andra "religioner" är en samlingsplats.

Beroende på tradition så har templet olika grad av "viktighet", och man gör olika sorters riter där, men det är främst en samlingsplats där man gör en del av sin utövning.

Gassho

Fugen

Anmäl
2016-03-03 12:21 #3 av: Fredrik1

Har för mig att man inom Zen inte använder Buddha-statyer lika mycket ? Rätta mig om jag har fel :)

Inom tibetansk buddhism är det mycket vanligt att använda statyer, thangkas och bilder som fokus. Inom stillhetsmeditation kan man först titta på en bild av Buddha och sedan visualisera denna för sitt inre när man gör koncentrationsmeditation.

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-03-03 20:04 #4 av: Fugen

Hej.

#3 Beror väldigt mycket på vem du talar med. Det är lite "don efter person", men generellt sett, utifrån vad jag sett, så är det mindre emfas på den än det jag sett av andra traditioner. Men skiftar väldigt utifrån vem och var.

Gassho
Fugen

Anmäl
2016-03-03 22:06 #5 av: Fredrik1

Spännande det där hur olika skolor ser olika på betydelsen av en staty som fokus.

Ler

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-03-05 15:24 #6 av: [amandaaaz]

Tack så mycket för svaren! (:

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.