Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (71) Senaste inläggen

Frågor och Svar om Buddhism Buddhistisk Kalender Buddhistpodden Buddhistiska Högtider Ny inom Buddhism / introduktion / tips Guidade meditationer Buddhism i dagliga livet Buddhism och mat Buddhism och döden Buddhism och återfödelse Bokcirkelgruppen Buddhist Teachers In Memoriam Daily Dharma Dharma i text Fråga/diskutera om Buddhism Tema -serien Buddhistiska Evenemang Retreat Buddhistiska Kurser Kontinuerliga onlinekurser Dokumentärfilmer om buddhism Tips! Buddhistiska köptips! Allmän diskussion Engagerad Buddhism Frågor om Buddhism Speciella händelser inom buddhism Theravada Thai Buddhist Forest Tradition Korean Buddhism Tibetansk Buddhism Linage Holders, lärare inom Tibetansk Buddhism Jonang Buddhism Tibetansk yoga och medicin Kinesisk buddhism Bön buddhist tradition Pure Land Buddhism Jodo Buddhism Shin Buddhism Tendai Buddhism Shingon Buddhism Vajrayana Shambhala Buddhism Hua-yen Buddhism Zen och Chan Kuan Yin Mandala School of Zen Shaolin Chan Buddhism Allmän diskussion Sekulär Buddhism Vipassana Vipassana-gruppen Bon buddhism Triratna Soka Gakkai Aro gTér buddhism Won buddhism Pemako Buddhism Religiösa funderingar och frågor Roliga sidan
Allmän diskussion

Sangha

2016-03-06 14:56 #0 av: Emmyjane

Om  man vill tillhöra en sanga eller församling, hur ber man sig åt,  när man bor i obygden och närmaste tempel eller samings lokal, församling ligger 2timmar bort?

Vad är fördelen med sangan?

Jag tycker det är en djungel att välja inriktning så jag börjar där jag tror jag hör hemma och flyttar vidare efter att erfarenhet  och utforskning visar mig annat.

Anmäl
2016-03-06 18:48 #1 av: Fugen

Hej.

Oj, det lär bli ett långt svar på denna...

En sangha är, enligt mig, en grupp människor som utövar Buddhism tillsammans. Traditionellt sett, och fortfarande, i vissa traditioner, är det munkarna och nunnorna som räknas till sanghan. Det har också varit så att det är en grupp som sitter fysiskt ihop, exempelvis i ett specifikt tempel, men på senare tid har det fått en större utvidgning, exempelvis pratar man i vissa fall om att alla utövare i hela världen är en sangha och det finns även online sanghas, även om det, i vissa kretsar anses kontroversiellt...

Fördelen med sangha är bl att du har något att utöva med, någon som stöttar dig och finns där, någon som du utövar ihop med.

Tillhörandet.
Antingen så åker man till närmaste sangha ibland eller, beroende på hur din väg ser ut söka sig till onlinesanghas som tex Treeleaf (www.Treeleaf.org) eller No strings attached som är mer specialiserade på just dom som kanske har långt att åka osv.
Men jag skulle säga att det är mycket individuellt hur du vill göra och vad du känner dig dragen till, men det mesta går att lösa!

Inriktning.
Det är ingen skillnad i inriktning vad gäller målet, men det är skillnader i hur man når dit, och det är väldigt individuellt med vad man känner affinitet för. Mitt råd är att testa dig fram. Du kommer märka vad du passar i.
En sak, när du hittat din grej, ge inte upp, och glöm inte le.

Gassho
Fugen

Anmäl
2016-03-06 20:23 #2 av: Emmyjane

Är detta då en online sanga? Ifokus Buddhism?

Anmäl
2016-03-06 22:16 #3 av: Fredrik1

Precis som Fugen skriver är en Sangha traditionellt bestående av fyra fullt vigda nunnor eller munkar. Men kan även traditionellt kallas de personer som nått full visdoms-insikt hur allt existerar (emptiness).

Den västerländska benämningen på Sangha som en buddhistisk intresseförening kristiseras ibland från traditionellt håll.
Personligen står jag med en fot i båda upofattningarna. Så man kan säga att jag är neutral :)

Denna sida kan absolut vara till stöd för de som söker och utövar. Stödsida kanske är bättre ord än Sangha?

Det finns buddhistiska föreningar bl a i Göteborg, Stockholm och Malmö.

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-03-07 11:07 #4 av: Fredrik1

Tillägg:
Jag är i själv i samma situation som dig och har 2 timmars bilfärd till föreningen jag är med i. Jag försöker vara med på helgkurser när jag kan och online kurser kopplade till dessa. Det ställer större krav på egenstudier när man bor längre ifrån. Men det är värt varje besök även om det är en bit att köra :)

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.