tips

Zen-Tibetansk?

2016-03-06 15:11 #0 av: Emmyjane

Likheter och olikheter mellan dessa olika inriktningar?

Anmäl
2016-03-06 22:08 #1 av: Fredrik1

Hej!
Generellt sett kan man säga att grunden i alla buddhistiska skolor är att nå upplysning och därigenom bli fri från lidande.
Inom Theravada söker utövaren i första hand befrielse från sitt egna lidande. Befrielsen kallas att nå Nirvana.
Inom Mahayana (tibetansk buddhism) är tillägget att först innan man själv väljer att dra nytta av den upplysning man som fullt utvecklad buddha har nått, vill man först befria alla andra levande varelser från lidandet i samsara (=det cykliska kretsloppet födelse-åldrande-sjukdomar-död-födelse o.s.v)
Zen kommer ur den Mahayanska traditionen men exakt hur mycket man som utövare i första hand söker egen befrielse från lidande eller att först befria alla andra överlämnar jag mer varm hand till Zen-experten Fugen:)

Pröva dig fram. Läs och lär om olika skolor. Alla skolor är perfekta precis som dom är. Du kan inte välja "fel". Välj den skola som slår an något i dig. Som du känner dig dragen till.
Lycka till!

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-03-06 22:22 #2 av: Fredrik1

En bra början på ditt sökande är definitivt denna bok som tar upp olikheter/likheter melkan olika traditioner:
http://www.bokus.com/bok/9781614291275/buddhism/

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-03-07 14:47 #3 av: Fredrik1

Mer information om boken jag rekommenderade i föregående inlägg:
http://thubtenchodron.org/books/buddhism-one-teacher-many-traditions/

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-03-08 14:44 #4 av: Fugen

Hej.

I grund och botten är skillnaden dem emallan inte så stor som skillnaden av de olika undergrupperna/lärostilarna inom varje gren.
Med det sagt blir det oxå ett luddigt svar även på fredriks fråga vad man emfaserar mest, sig själv eller andra. I vissa grupper satsar man mycket på andras lidande, en del andra sin egen och ytterligare andra en uppsjö av varianter av dessa..

Den stora skillnaden mellan de bägge, enligt mig, är att tibetansk buddhism, och till viss del även chan buddhism, är mer "flådiga" med mer utsmyckning och färg och glamour än zen som tenderar att vara mer lågmäld i detta. Med detta sagt är det inte så att det inte händer mycket i zen med ceremonier osv, bara att det tar sig ett annat uttryck.

Vad gäller val av väg så håller jag med fredrik, hitta en som passar dig, var en lampa åt dig själv och ge inte upp. Och glömminte le.

Och jag kan rekommendera boken med, den har lite högtravande språk osv ibland men det är en bra början.
Tyvärr finns det inga bra böcker på svenska som beskriver de olika riktningarna, men bodhiförlaget har några böcker om läran på svenska som är värda att läsas.
http://www.bodhiforlaget.se/bocker/

Gassho
Fugen

Anmäl
2016-03-08 14:48 #5 av: Fredrik1

En liten fråga Fugen, mediterar man något i Zen över Bodhisattva-idealet förutom i de recitationer man gör eller är själva meditationen i  Zen enbart Zazen?

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-03-08 19:35 #6 av: Fugen

Hej.

Mediterar man över Bodhisattva-idealet?
Ja är ett kort svar på den frågan, sedan hur mycket och hur är väldigt individuellt beroende på tradition och person.

Meditation endast zazen?
Zazen (坐禅) är det japanska uttalet av ett kinesiskt uttryck, vilket betyder "sittande meditation" (Za = sitta, Zen = meditation) och är en meditationsform där man sitter ned och mediterar. Under zazen ( den sittande meditationen) kan man utföra ett antal olika övningar, vilka detta är är lite beroende på tradition och
Person.
Zazen finns med som element i alla zenkoppladetraditioner, och hur stor del del av utövandet det tar är upp till tradition och person. Enligt vad jag vet finns det ingen tradition där man inte kompletterarmed andra övningar.
Som brasklapp kan tilläggas att det vore fel att se vår utövning som något man "bara gör på sittkudden", tror man det har man nog missat poängen enligt min mening. Vår praktik är en allinkluderande praktik, dvs allt du gör är ett steg på vägen, och allt du gör är/kan vara en utövning.

Oj, det blev ett långt svar på en kort fråga, hoppas jag åtminstone fick fram något bra svar i den... ;)

Gassho
Fugen

Anmäl
2016-03-08 21:55 #7 av: Fredrik1

Tror de flesta traditioner ser praktiken vid sidan om meditationskudden lika viktig som meditationen. Det är ju då man omsätter det man mediterat över i praktik. Inom tibetansk buddhism kallas det Lojong  (Mind training) och det finns många praktiska övningar man kan använda sig i dagliga livet för att konkret omsätta exempelvis bodhisattva-aspirationen i vardagen.

Min fråga var ställd ur synvinkeln av min tradition där man har två typer av meditation - Vipassana (insiktmeditation där man mediterar över ett visst ämne) och Samatha ( koncentrationsmeditation över ex andningen, Buddhas bild eller emptiness). Så den var inte ställd med avsikt att på något sätt förminska begreppet Zazen utan för att få klarhet av ren nyfikenhet av vad som ingår i begreppet Zazen.Glad

Då min kunskap inom Zen är högst begränsad tycker jag det är spännande att höra likheter och olikheter mellan Zen och tibetansk buddhism.

Frågan kan ställas på ett annat sätt - ingår i  begreppet Zazen både koncentrationsmeditation och insiktsmeditation? 

I den lilla kontakt jag har haft med Zen har jag inte stött på det. 

Men å andra sidan är jag lägre än novis inom Zen.Glad

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-03-08 23:42 #8 av: Fugen

Hej.

#7 Ja. Men zazen är mer sittande meditation per se än en indelning som man tex gör i Tibetansk buddhism.

Och jag skulle aldrig tro att någon vill förminska ett begrepp, vore det rätt enligt föreskriften rätt tal? ;)
Och finner det intressant att få veta mer om hur man gör inom andra traditioner/grupper, då det finns mycket att lära av det, så alla bidrag är välkomna.

Gassho
Fugen

Anmäl
2016-03-08 23:50 #9 av: Fredrik1

#8. Har hört definitionen "Just sitting" om Zazen, utan fokus på något än att just sitta. Vill du berätta lite mer om detta  och vad man önskar uppnå ?

Håller med dig om att det är intressant att lära sig om olika traditioner. Det är berikande och från en annan tradition kan man få mycket inspiration och lärdom att ta med sig i tanken till sitt egna utövande och tradition.

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-03-09 07:24 #10 av: Fugen

Hej.

Shikantaza zazen ("Just sitting" zazen) är en meditationsform där man "bara är" utan Att söka något, och genom detta finner sig själv just här och nu. Typ. ;)

Jundo Cohen, zenpräst från usa boende i Japan, har en bra nybörjarserie på detta, ska se om jag inte kan få fram lite videos, serien heter zazen for beginners...

https://youtu.be/ZDumtl0b8QU

Gassho
Fugen

Anmäl
2016-03-09 10:44 #11 av: Fredrik1

#10.

Tack för svaret och länken!

Har sett den tidigare. Därför känner jag till "Just sittning" Zazen. 

1)Vad jag undrar - finns det någon annan slags Zazen där man samtidigt fokuserat kontemplerar ett ämne ? Exempelvis Zazen med samtidig Koan kontemplation ?

2) Läste en gång ett poem som är något liknande på Tree Leaf´s hemsida "The tea-party was a success. Nobody was there". Vet du var man kan hitta detta ?

3) Såg en video en gång relaterad till Tree Leaf där en av lärarna (Tror inte det var James Jundo Cohen utan en fransk lärare) gjorde en video där han sa "Zen is completely meaningless". Detta gjorde mig väldigt förbryllad. Vad är det jag missar i detta påstående ? :) 

4)Zen munk och Zen präst - är prästen i lay organisationer och munken i kloster? Finns det någon annan skillnad dom emellan?

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-03-10 07:55 #12 av: Fugen

Hej.

#11 1. Ja, det finns ett antal olika övningar man kan göra under zazen, sittande meditation, och Koanintrospection är en av dom. Användandet av koaner ett kapitel för sig. Koaner är ju korta berättelser, ord, osv som man kan kontemplera över men dom används också som tex vår tids fabler, dvs sedelärande historier. Hur man använder dom är väldigt mycket beroende på tradition och person.

2. Japp. Enklast är här: http://fugenblog.blogspot.se/2014/10/article-treeleaf-teaparty.html
I alla fall tror jag det är den du letar efter, det är en gammal artikel skriven för ennättidning och dikten kommer i slutet. The Treeleaf teaparty har numer bytt namn pga den politiska konnotationen till Treeleaf Coffeehouse och är en mötesplats för Treelafs sanghamedlemmar att mötas ansikte mot ansikte och den hålls varje söndagkväll kl 21, just nu via google+.

3. Det var Taigu turlur, en annan präst som numer är mest operativ i frankrike och england, och inte så mycket på Treeleaf. Han spelade in en massa videor, och jag tror att den du refererar till finns i "zazen for beginnerssektionen" här: http://www.treeleaf.org/forums/forumdisplay.php?63-A-SERIES-OF-TALKS-FOR-NEW-FOLKS
Och vad du missar...
"Good for nothing" är ngt av en insidergrej, en lek med ord om du så vill, en av meningarna är att zazen, sittande meditation, är bra för dig, men även det blir en lek med ord.. ;)

4. Generellt kan man säga Munkar och nunnor bor i kloster, och följer klosterreglerna, medans prästerna inte gör det. Präster finns i zentraditionen, osäker men tror jag hört ngn kallas sig det i sekulära traditioner. Det är inga större skillnader i vad dom gör, förutom klosterlöftena, men det är lite beroende på tradition och person.

Tack fredrik.

Gassho
Fugen

Anmäl
2016-03-10 12:43 #13 av: Fredrik1

12# .Stort tack för svar, Fugen!

Ang. fråga 2 var det inte den artikeln jag menade. Det var mer ett kort konstaterande jag läst någonstans :
"The tea party was a success. Nobody came." vilket jag tolkar som att alla kom men eftersom allt är emptiness kom ingen "enhetligt existerande" person dit.
Så en lek med ord även där :)

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.