Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (70) Senaste inläggen

Frågor och Svar om Buddhism Buddhistisk Kalender Buddhistpodden Buddhistiska Högtider Ny inom Buddhism / introduktion / tips Guidade meditationer Buddhism i dagliga livet Buddhism och mat Buddhism och döden Buddhism och återfödelse Bokcirkelgruppen Buddhist Teachers In Memoriam Daily Dharma Dharma i text Fråga/diskutera om Buddhism Tema -serien Buddhistiska Evenemang Retreat Buddhistiska Kurser Kontinuerliga onlinekurser Dokumentärfilmer om buddhism Tips! Buddhistiska köptips! Allmän diskussion Engagerad Buddhism Frågor om Buddhism Speciella händelser inom buddhism Theravada Thai Buddhist Forest Tradition Korean Buddhism Tibetansk Buddhism Linage Holders, lärare inom Tibetansk Buddhism Jonang Buddhism Tibetansk yoga och medicin Kinesisk buddhism Bön buddhist tradition Pure Land Buddhism Jodo Buddhism Shin Buddhism Tendai Buddhism Shingon Buddhism Vajrayana Shambhala Buddhism Hua-yen Buddhism Zen och Chan Kuan Yin Mandala School of Zen Shaolin Chan Buddhism Allmän diskussion Sekulär Buddhism Vipassana Vipassana-gruppen Bon buddhism Triratna Soka Gakkai Aro gTér buddhism Won buddhism Pemako Buddhism Religiösa funderingar och frågor Roliga sidan
Ny inom Buddhism / introduktion / tips

Bodhidharma = helig man?

2016-04-05 13:27 #0 av: tlover

Hej

Jag håller på med en text (om te) och vill vara säker att jag uttrycker mig rätt.

Visst går det att kalla (en?) Bodhidharma för en helig man?

Jag har för mig att det är en titel? Men om det inte är det så syftar just det här på en buddhistisk missionär från 495 f.kr som enligt den Japanska legenden om teets uppkomst var den första buddhistiska missionären i Kina och upptäckte te.

Det jag är intresserad av är just om han kan kallas för en helig man.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-04-05 14:19 #1 av: Fredrik1

Hej!
Jag tror enbart Bodhidharma syftar på den buddhistiske missionären och förgrundsfiguren inom Chan/Zen buddhism.
Se:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bodhidharma

Någon personlig titel inom tibetansk buddhism är det inte.

Men man kan säkert kalla Bodhidharma för helig man ur ett buddhistiskt perspektiv.

Kanske Fugen vet mer ? :)

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2016-04-05 15:34 #2 av: tlover

Okej.

Såhär omnämns han i min text "Både kejsare och heliga män har fått äran att namnges som teets upptäckare." just heliga män är Bodhidharma och Darma om nu dom är olika personer. Jag har aldrig förstått om dom är samma eller olika. Men det är den Japanska (Bodhidharma) och den Indiska myten (Darma) om teets upptäckt.

Då det är i en produkt som jag ska sälja vill jag att det ska vara rätt.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-04-06 10:53 #3 av: Fugen

Hej.

Får jag återkomma i frågan, jag har en kollega som även är tespecialist och en i nätverket som är teceremonist, och jag kan fråga dom.

Sedan, man kan kalla honom helig man, samma som man kan kalla dalai lama, Shakyamuni Buddha, Dogen, Fugen för helig man. Frågan är om jag hade gjort det om det inte hade varit en liknande text som din där det kan ses som lämpligt kan jag tycka. Frågan är också vad du har för alternativa benämningar på dom?

Jag hade nog valt den säkrare vägen att kalla dom män, eftersom det råder osäkerheter kring om dom är en och samma, eller ens bara två män om man ser till alla legender runtom dom...

Var det en början på svar?

Gassho
Fugen

Anmäl
2016-04-06 11:34 #4 av: tlover

#3 "Sedan, man kan kalla honom helig man, samma som man kan kalla dalai lama, Shakyamuni Buddha, Dogen, Fugen för helig man. Frågan är om jag hade gjort det om det inte hade varit en liknande text som din där det kan ses som lämpligt kan jag tycka. Frågan är också vad du har för alternativa benämningar på dom?"

Först tänkte jag religös man men det låter bara fel på alla sätt och vis. Jag skulle kunna säga munk däremot. Men om Darma och Bodhidharma är samma blir det ju fel med "munkar" men är det två olika blir det rätt.

"Jag hade nog valt den säkrare vägen att kalla dom män, eftersom det råder osäkerheter kring om dom är en och samma, eller ens bara två män om man ser till alla legender runtom dom..."

Även Sheng Nong (kejsaren som även är med i texten) var ju en helig man (upphöjdes senare till en gud) så väljer jag just termen "heliga män" kan det inte bli fel även om Darma och Bodhidharma är samma.

Sen så är det ju väldigt länge sen så det kan ju vara flera munkar som slagits ihop till en eller tvärt om och hur man än gör så vet man att te har nyttjats sedan ännu tidigare än legenderna så även om dom kanske promotade te så var det inte dom som upptäckte te så det kanske inte spelar så jättestor roll?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-04-06 11:41 #5 av: tlover

Kan jag få med att munkarna spred te istället tex "Både kejsare och munkar har enligt legenderna upptäckt och spritt te" Så kan jag utan problem skriva munkar då det var en munk som tog teet till Japan bland annat

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-04-06 18:11 #6 av: Fugen

Det är ju en bra lösning, helt klart.

Anmäl