Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (66) Senaste inläggen Frågor och Svar om Buddhism Buddhistisk Kalender Buddhistpodden Buddhistiska Högtider Ny inom Buddhism / introduktion / tips Guidade meditationer Buddhism i dagliga livet Buddhism och mat Buddhism och döden Buddhism och återfödelse Bokcirkelgruppen Buddhist Teachers In Memoriam Daily Dharma Dharma i text Fråga/diskutera om Buddhism Tema -serien Buddhistiska Evenemang Retreat Buddhistiska Kurser Kontinuerliga onlinekurser Dokumentärfilmer om buddhism Tips! Buddhistiska köptips! Allmän diskussion Engagerad Buddhism Frågor om Buddhism Speciella händelser inom buddhism Theravada Thai Buddhist Forest Tradition Korean Buddhism Tibetansk Buddhism Linage Holders, lärare inom Tibetansk Buddhism Jonang Buddhism Tibetansk yoga och medicin Kinesisk buddhism Bön buddhist tradition Pure Land Buddhism Jodo Buddhism Shin Buddhism Tendai Buddhism Shingon Buddhism Vajrayana Shambhala Buddhism Hua-yen Buddhism Zen och Chan Kuan Yin Mandala School of Zen Shaolin Chan Buddhism Allmän diskussion Sekulär Buddhism Vipassana Vipassana-gruppen Bon buddhism Triratna Soka Gakkai Aro gTér buddhism Won buddhism Pemako Buddhism Religiösa funderingar och frågor Roliga sidan
Fråga/diskutera om Buddhism

Dagens fråga - Daglig meditationsstund?

2017-07-16 11:30 #0 av: Fredrik1

De flesta buddhistiska lärare betonar vikten av att ha ett dagligt utövande. Hur detta utövande ser ut beror på personlig motivation och vilka löften/åtganden man mottagit. Det kan bestå av meditation, recitation av dharma texter, tantriska meditationer mm.

I föreläsningen nedan berättar Stephan Pende Wormland hur man kan strukturera upp ett dagligt utövande:
https://soundcloud.com/stephan-pende-wormland/structure-of-a-daily-meditation-practice

Dagens fråga: Hur ser ditt utövande ut ?

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2017-07-17 13:21 #1 av: Fredrik1

Puff 😊

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2017-09-28 02:49 #2 av: Monchalo

Mediterar någon gång under dagen. 20 till 60 minuter beroende på livsschema och energinivå. Det här gör jag varje dag med få undantag.

Min sambo gör yoga varje morgon så jag har sakta börja göra mer och mer yoga.. Men är fortfarande rätt stel så jag är på lekmanna nivå i mina yoga-skulle ☺️☺️Vi har ett särskilt rum för yoga och meditation i huset där vi bor. Känner mig då lyckligt lottad som kan ha de, har verkligen hjälpt min rutin och flow i mitt praktiserande.

Anmäl
2017-09-28 03:50 #3 av: Monchalo

Yoga-skulle = yoga-skills

Anmäl
2017-09-28 15:00 #4 av: Fredrik1

#2. Låter härligt med eget meditations- och yoga rum.
Bra med en daglig stund för meditation. Brukar du variera vilken sorts meditation du gör ?

Exempelvis insiktsmeditation, koncentrationsmeditation eller Tonglen (meditation för att utveckla stor medkänsla med allt levande).

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2017-09-29 05:21 #5 av: Monchalo

Ja det är verkligen helt fantastiskt lyxigt att ha ett sånt rum där man bor.

Jag är väldigt oskolad när de kommer till meditation. Bor i östra Norrbotten vid polcirkeln. Brukade gå på några möten med Buddhistiska föreningen i Luleå når jag bodde där nere förut men de är över 5 år sedan nu och de är också den enda erfarenhet av Sangha jag haft. Men när jag mediterar brukar jag skifta lite beroende på humör och motivationsgrad på om jag "bara" ska räkna antalet andetag mellan en dagdröm eller popcorntanke ploppar upp (popcorntanke = en tanke som smäller till från ingenting som ett majskorn ovanför elden ☺️) eller om jag väljer att rikta den mot kärlek/förlåtelse osv.

Mitt aktiva mediterande är fortfarande rätt färskt. Fick mitt munknamn Monchalo för 6 år sedan och var då såklart praktiserande buddhist. Efter de fick mina dåliga ungdomsår tag i mig som vuxen och jag levde pånytt i ett liv med kriminell livsstil fram till årskiftet när jag kände att jag var tvungen bryta med allt destruktivt omkring mig. Kände enkelt förklarat att jag höll på ett skapa ett monster inom mig själv, jag hade haft dörren på glänt för mörkret inom mig en tid och jag blev rädd för djupet av mitt mörker. Sen hade jag aldrig varit så lycklig som jag var när jag dedikerade mina dagar till att tänka, tala och göra rätt 🙏🏻

Anmäl
2017-09-29 11:47 #6 av: Fredrik1

#5. Tack för att du delar med dig.
Intressant att höra dig berätta. Förstår att det måste varit jobbiga år.

Jag har inte samma historik, men upptäckte buddhismen efter mitt utmattningssyndrom 2011. Fick kontakt med Föreningen för Tibetansk Buddhism i Göteborg.
Tog mina lekmanna-löften 2013 för Geshe Pema Dorjee och Bodhisattvalöftena 2016.
Jag har en ganska strukturerad daglig meditation omkring 1,5 timmar med bla Tonglen, Vajrasattva Sadhana, insikts-och koncentrationsmeditation.

Bra att du bekantar dig med olika traditioner innan du känner att du funnit den gren som tilltalar dig mest.
Man lär sig mycket av alla traditioner.
Även när man någon gång väljer en tradition som man i huvudsak paktiserar, är det bra att emellanåt lyssna på andra traditioner för inspiration. Ibland kan en annan traditions beskrivning ge ökad förståelse i sin egna tradition.

Roligt att du tagit upp meditationspraktiken igen.

Har du någon kontakt idag med munken som munkvigde
dig ?

Levde du som praktiserande munk ett tag?

Ett bra tips för att hitta en struktur i den dagliga meditationen är att försöka finna en förening i närheten som man kan få lite tips, råd och utbyta erfarenheter.

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.