Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (64) Senaste inläggen

frågor-svar buddhism-kalender podden buddhism-högtider introduktion meditationer vardags-buddhism mat döden återfödelse buddhismlärare daglig-dharma dharma-texter diskussion teman evenemang retreat kurser onlinekurser dokumentärfilm tips köptips diskussion engagerad-buddhism frågor speciella-händelser theravada theravada-forest-tradition korean-buddhism vipassana vipassana-gruppen tibetansk-buddhism vajrayana bön-buddhism bon-buddhism jonang aro-g-tér-buddhism buddhist-lärare tibetansk-medicin pureland-buddhism kinesisk-buddhism soka-gakkai jodo-buddhism shin-buddhism tendai-buddhism won-buddhism shingon-buddhism shambhala-buddhism zen zen-kuanyin-mandala-school hua-yen-buddhism shaolin-chan allmän-diskussion triratna sekulär-buddhism pemako-buddhism funderingar humor
dokumentärfilm

Staffan Hammers fd munk berättar om sitt liv (v)

2018-03-01 14:09 #0 av: Fredrik1

Peter Wahlbeck intervjuar. Dokumentär från 2000.
Staffan Hammers är idag aktiv i Vipassana-gruppen

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2018-03-01 14:10 #1 av: Fredrik1

Nyare intervju med Staffan Hammers (2016) här:
http://www.yogiskt.se/portfolio_page/avsnitt-35-intervju-med-staffan-hammers/

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2018-03-03 12:41 #2 av: Andreas_

Staffan är ju en av lärarna i Vipassanagruppen, som håller till på söder i Stockholm. Varannan torsdag leder han meditation, med fika och dhammatal. Bra och ofta många trevliga människor där! (De andra torsdagarna leder en annan väldigt erfaren lärare, Marie Eriksson meditationen).

Anmäl
2018-03-03 19:24 #3 av: Fredrik1

#2. Intressant! Vilka skillnader/ likheter har insiktmeditationen i Vipassanagruppen med Theravada buddhism?

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2018-03-04 11:48 #4 av: Andreas_

Staffan har ju varit munk på ett theravadakloster i Sri Lanka (och sedan även i Sverige) och Marie Eriksson har haft kända burmesiska munkar som lärare. Så grunden ligger i Theravadabuddhism. Sedan välkomnar Vipassanagruppen alla som är intresserade av meditation, du behöver inte vara "theravadabuddhist" eller ens "buddhist" för att han nytta av meditationen. Även om de trycker på en etisk grund (sila) som en grund för utövningen. Meditationsinstruktionerna och dhammatalen bygger också huvudsakligen på pali suttorna (kanske speciellt på Satipatthana sutta; "Suttan om grunderna för mindfulness").

Vipassanarörelsen startade som en reformrörelse på de burmesiska theravadaklostren. Man vände sig till lekmän och lärde ut insiktsmeditation (vipassana) utan att först kräva de mycket djupa stadier av koncentration som man traditionellt först hade fått lära sig (de 4/8 jhanas). Sen hämtar vipassanagruppen också inspiration från de thailänska och lankesiska skogsklostren och från västliga lärare som Joseph Goldstein och Jack Kornfield. 

Anmäl
2018-03-04 14:04 #5 av: Fredrik1

#4.Tack, Andreas_!
Väldigt intressant att lära sig då jag inte kände till det så väl, då jag praktiserar inom Vajrayana-traditionen. 😊

Vet att det finns både Vipassana i S. N. Goenka' s tradition och Vipassana-gruppen. Vad jag förstår har de olika inriktning?
När jag pratade med Marie Eriksson för ett par år sen var hon tydlig med att Vipassana-gruppen inte är detsamma som Vipassana rörelsen i Goenka's inriktning.

Vet du eller någon mer om skillnader/likheter?

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2018-03-04 17:44 #6 av: Andreas_

Tack för dina frågor! LerSka försöka besvara dem så gott jag kan...

Både vipassanagruppen och Goenka utgår från Buddhas sutta kring mindfulness, Satipatthana sutta. Men de tolkar den ganska olika. Vipassanagruppen (precis som mycket annan västlig insiktsmeditation) utgår från en burmesisk meditationsmästare och munk som hette Mahasi Sayadaw, samt från olika lärare inom den thailänska skogstraditionen som exempelvis Ajahn Chah. Goenkas vipassana utgår från U Ba Khin, en burmesisk lekman och meditationsmästare som utvecklat en egen stil.

En praktisk skillnad i stilarna är att medan vipassanagruppen (och många andra grupper inom theravadabuddhistisk insiktsmeditation) på sina retreat ofta mediterar på alla fyra grunderna för mindfulness; Andning/kropp de första dagarna för att sedan gå över till "känsloton" (vedana), sinne och slutligen dharmas (som exempelvis "de 5 hindren", "uppvaknandefaktorerna", eller "de 5 skhandas"), så väljer man i Goenkatraditionen att huvudsakligen fokusera på kroppen (med hjälp av en speciell form av kroppsscanning). 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.