Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (60) Senaste inläggen frågor-svar buddhism-kalender podden buddhism-högtider introduktion meditationer vardags-buddhism mat döden återfödelse buddhismlärare daglig-dharma dharma-texter diskussion teman evenemang retreat kurser onlinekurser dokumentärfilm tips köptips diskussion engagerad-buddhism

frågor speciella-händelser theravada theravada-forest-tradition korean-buddhism vipassana vipassana-gruppen tibetansk-buddhism vajrayana bön-buddhism bon-buddhism jonang aro-g-tér-buddhism buddhist-lärare tibetansk-medicin pureland-buddhism kinesisk-buddhism soka-gakkai jodo-buddhism shin-buddhism tendai-buddhism won-buddhism shingon-buddhism shambhala-buddhism zen zen-kuanyin-mandala-school hua-yen-buddhism shaolin-chan allmän-diskussion triratna sekulär-buddhism pemako-buddhism funderingar humor
engagerad-buddhism

Därför sa Dalai Lama att flyktingarna bör återväna

2018-09-14 16:19 #0 av: Fredrik1

"Dalai lama har väckt stor uppmärksamhet med sitt uttalande om flyktingar från Mellanöstern.

Hans uttalande ”Europa till européerna och Mellanöstern till folk från Mellanöstern” har säkert fått bifall från extremhögern.

Men kan då Dalai lama betraktas som en förespråkare för åtskillnad mellan kulturer, som hetsar mot muslimer?

Självklart inte.

Dalai lama har uppenbart inte något emot muslimer eller människor från Mellanöstern. Tvärtom är en viktig del av hans arbete att skapa möten mellan olika religioner.

Det finns också bland tibetanerna en grupp muslimer, som alltid respekterats som tibetaner och som en jämlik minoritet i Tibet.

Som en buddhistisk munk är Dalai lama tränad att känna medkänsla med alla människor. Därför förespråkar han att man ska ta emot och hjälpa flyktingar.

En viktig del av hans filosofi är tanken om universellt ansvarstagande, det vill säga att man måste ta ansvar för hela mänsklighetens välbefinnande, inte bara den egna nationens.

Enligt buddistiskt sätt att se finns det inget bestående jag, en själ eller något som kan upplevs som identitet och därför inte heller någon skillnad mellan människor.

Dalai lama talar också utifrån sin egen erfarenhet av att vara flykting, och hur Indien tog emot honom och mer än åttiotusen tibetanska flyktingar 1959. Det är en flyktinggrupp som under snart 60 år planerat att återvända till Tibet.

Hela exiltillvaron är uppbyggd runt tanken på återvändande.

Majoriteten av de tibetanska flyktingarna hade ingen önskan att resa till Indien. De flydde för att de var tvungna att rädda sina liv.

Dalai lama och de flesta flyktingar ser det som ett ansvar att en gång återvända och hjälpa till att skapa en demokratisk stat på samma sätt som de gjort i exil.

Det är utifrån den utgångspunkten Dalai lama uttalar sig om flyktingar från Mellanöstern."

Läs hela artikeln här:
https://www.svt.se/opinion/tibetexperten-det-menade-dalai-lama-om-flyktingarna-fran-mellanostern?cmpid=del%3Afb%3A20180913%3Atibetexperten-det-menade-dalai-lama-om-flyktingarna-fran-mellanostern%3Anyh%3Alp

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2018-09-17 17:06 #1 av: Fredrik1

Ytterlugare svar från H.H Dalai Lama:
https://www.facebook.com/notes/dalai-lama/his-holiness-the-dalai-lamas-response-to-a-question-about-refugees/10155763184832322/

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.