frågor-svar

Buddhism böcker på svenska!

2018-12-16 00:11 #0 av: Fredrik1

Här tänker jag publicera böcker om buddhism på svenska. Rescensionerna är citat från websidan jag väljer att referera till. Jag har inte valt bokhandel på grund av pris eller favorisering, utan har enbart valt att låta varje bok hänvisas till en bokhandel. Böckerna finns hos flera bokhandlar som är minst lika bra. Ler

Böcker på svenska om buddhism:

Så har jag hört   (Rolf Jonsson)

"- med denna försäkran inleds traditionellt de buddhistiska strorna, Buddhas lärotal som i efterhand nedtecknades av hans lärljungar. Med indologen och språkvetaren Rolf Jonssons översättningar från sanskrit och pli direkt från källorna är det första gången på över hundra år ett längre urval av buddhistiska källtexter publiceras i Sverige. Urvalet riktar sig inte bara till indologer och religionshistoriker, utan texterna har också ett allmänt intresse. Här finns mytologiska texter, texter om vad Buddha lärde ut och vad han inte lärde ut, vidare en biografi över Buddha, en traktat om statskonst, en filosofisk hymn, Buddhas försäkran att nirvana är något reellt, samt vittnesbörd från munkar och nunnor om de svårigheter de stötte på längs lärans väg och hur de övervann dem, och slutligen texter om insikten att traditione­n en gång kommer att försvinna från vår värld men att den i framtiden ska återupplivas av en ny Buddha. "

https://www.adlibris.com/se/bok/sa-har-jag-hort-buddhistiska-texter-fran-de-forsta-femhundra-aren-9789173272179?utm_source=criteo&utm_campaign=lowerfunnel&utm_medium=banner

Tsangnyön Herukas sånger : en studie och översättning av en tibetansk buddhistisk yogis religiösa poesi    (Stefan Larsson)

"Tsangnyön Heruka (1452 1507) är en av Tibets främsta litterära personer, mest känd för att på slutet av 1400-talet ha sammanställt det för buddhister så betydelsefulla verket Milarepas livshistoria. Tsangnyön var också en färgstark och inflytelserik yogi, som uppförde sig så udda och okonventionellt att han kom att kallas dåren från Tsang , på tibetanska Tsangnyön.

Tsangnyön Herukas sångsamling trycktes år 1508 som en hyllning till den bortgångna mästaren och gjorde hans insikter tillgängliga för eftervärlden. Den har fram till nu endast funnits i tibetanska blocktryck och religionshistorikern Stefan Larssons svenska version är den första översättningen till ett annat språk.

Verket ger oss en unik inblick i de kringvandrande yogiernas liv, lära och budskap. Samtidigt får vi en bild av Tibet innan Dalai lamorna började styra landet på 1600-talet. Sångerna har dessutom ett allmänmänskligt budskap som gör dem tidlösa och aktuella än idag. "

ttps://www.adlibris.com/se/bok/tsangnyon-herukas-sanger-en-studie-och-oversattning-av-en-tibetansk-buddhistisk-yogis-religiosa-poesi-9789188661340

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2018-12-16 00:14 #1 av: Fredrik1

Kärlekssånger (Dalai Lama IV)

"Den sjätte Dalai Lama, Tsamyang Gyatso (1683-1706), tillskrivs ett drygt sextiotal dikter vilka med den tibetanska folkpoesins rika bildspråk och raffinerade enkelhet skildrar kärleken och dess växlingar. Om dikterna verkligen är författade av den upproriske och okonventionelle laman, en av de mest fascinerande men också mest svårgripbara gestalterna i Tibets historia, är omtivstat. Detta förringar dock inte värdet av dikterna, som så intensivt besjunger kärlekens kval och lycka. Översättningen är gjorde från det tibetanska originalet av Rolf Jonsson, som också ger en inledande historisk bakgrundsteckning."

https://www.bokus.com/bok/9789172470248/karlekssanger/

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2018-12-16 00:16 #2 av: Fredrik1

Kom och se : om meditation och theravadabuddhism (Marie Ericsson)

"Ehipassiko är ett ord på det urgamla språket pali, det språk som används i Tipitaka, de äldsta buddhistiska skrifterna, också kallade Palikanon.
Ehipassiko betyder "kom och se" och det är en av de egenskaper som karaktäriserar Dhamma, den theravadabuddhistiska läran. Den är öppen för alla att prova på, inbjudande och utan hemlighetsfulla eller invecklade invigningsritualer.

I denna bok får vi följa med på författarens resor till buddhistiska kloster och meditationscenter i Asien och ta del av både teori och praktiska övningar i vipassanameditationens konst..

Efter över 40 år av buddhistiskt utövende och studier är Marie Ericsson väl meriterad att vara vår guide. På ett klart, enkelt och personligt sätt lotsas vi genom Buddhas läror och får även en del kultur, bilder och humor på köpet. Marie är även aktiv som meditationslärare i Vipassanagruppen, som anordnar retreater och sammankomster i Stockholmsområdet..

Boken rekommenderas till alla som vill få en inblick i buddhismens äldsta kärnläror, som de utövas här och nu både i Asien och i Sverige."

https://www.adlibris.com/se/bok/kom-och-se-om-meditation-och-theravadabuddhism-9789163387272

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2018-12-16 00:24 #3 av: Fredrik1

Buddhas ädla åttafaldiga väg : vision och omvandling  (Sangharakshita) 

"Den åttafaldiga vägen är kanske den mest välkända läran i Buddhas undervisning. Den utgör en unik källa av visdom och praktisk vägledning till livets alla aspekter. Vägen börjar med en vision, kanske en insikt i hur livet verkligen förhåller sig, kanske en upplevelse av livets skörhet och flykt, eller livets inneboende smärta och otillfredsställelse. Vägen leder sedan till den gradvisa omvandligen av hela ens väsen.

Det här är en utmärkt bok för den som vill fördjupa sig i den buddhistiska läran. Den är rik på praktiska exempel och visar hur läran kan utövas i dagens samhälle. Dessutom förklaras många viktiga buddhistiska begrepp. Sangharakshitas levande kommentar ger en känsla, att den andliga dimensionen finns närvarande här och nu, vid varje stund på dagen."

https://www.bokus.com/bok/9789189208216/buddhas-adla-attafaldiga-vag-vision-och-omvandling/

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2018-12-16 00:27 #4 av: Fredrik1

Dhammapada

"Dhammapada är en buddhistisk skrift på 423 små strofer, som kärnfullt sammanfattar läran inom buddhismen. Och just denna utgåva, där översättningen gjorts av Rune E.A. Johansson, innehåller också en längre introduktion till Buddhas liv och tankar, samt förklaringar där översättningen varit svår pga ordlekar eller flera betydelser, vilket gör detta till en väldigt bra introduktionsbok för de som vill lära sig mer om Buddhismen."

https://www.bokus.com/bok/9789127113671/dhammapada/

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl
2018-12-16 00:33 #5 av: Fredrik1

Dakinipower : tolv enastående kvinnor som präglar dagens buddhism (Michaela Haas)

"Vad får en ung brittisk bibliotekarie att gå ombord på ett skepp till Indien, meditera tolv år i en avlägsen grotta i Himalaya och grunda ett nunnekloster? Varför utvecklas en kvinnlig surfare från Malibu till ledare av den viktigaste internationella buddhistiska organisationen för kvinnor? Varför drömmer dottern till en musikproducent i Santa Monica så livligt om en påfågel att hon följer efter dessa bilder ända till Nepal och där förälskar sig i en ung tibetansk lärare?

Det är några av de fascinerande biografierna i denna bok - tolv häpnadsväckande levnadsberättelser fulla av visdom, mod och beslutsamhet.

Många människor drömmer om att lämna vardagslunken för att leva ett mer meningsfullt liv. Men de flesta av oss vågar inte ta steget och verkligen lämna tryggheten. Kvinnorna i denna bok är undantag. De är lysande lärare och erfarna meditatörer, de är en frisk fläkt för buddhismen och berikar den med nya idéer. Dakinipower fokuserar på samtida lärare inom den tibetanska buddhismen som undervisar i väst.

Alla tolv kvinnor följde sin intuition och gjorde dramatiska livsval. Några fick till och med kämpa för sina liv för att få leva det liv de drömde om. Alla blev kritiserade på sin väg - som "för rebellisk" eller "för konservativ", "för upprorisk" eller "inte tillräckligt upprorisk". Ändå fortsatte de obevekligt på sin väg"

https://www.bokus.com/bok/9789187512551/dakinipower-tolv-enastaende-kvinnor-som-praglar-dagens-buddhism/?utm_source=Criteo&utm_medium=CPC&utm_campaign=Criteo_active&utm_term=1544916537

 "Be kind whenever possible. It is always possible"   H.H Dalai Lama

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.