2019-07-29 07:47 #0 av: Fredrik1

" 27 juli
En buddhistisk högtid med deltagare från hela världen ägde rum på lördagen – i Hjortkvarn i södra Örebro län. I lugnet bland villaträdgårdarna kan det vara svårt att tänka sig att ett av de större husen också rymmer ett tempel men så är det.
Efter drygt ett års byggnation har Sveriges enda buddhisttempel också fått en pagoda eller stupa, som den också kallas. Ven U Sobhana som är munk i templet och berättar att man inuti stupan förvarar reliker, buddhastatyer och skrifter.
– Stupan är en symbol för upplysning och här kan man komma för att känna frid och ro och få positiv energi, förklarar han. Man kan meditera och tända ljus här men också läsa buddhaskrifterna.
När sinnet befrias blir det också lättare att göra goda gärningar förklarar han vidare.
Invigdes med procession
På lördagen invigdes pagodan med en rituell procession där många av gästerna deltog. Sen sattes en gyllene krona fast högst upp på pagodan."

"Att buddhisterna välkomnas i Sverige berättar också Trudy Fredriksson som är ordförande i Sveriges Buddhistiska gemenskap.
– Vi möts ofta av stor uppskattning och stort intresse. En anledning tror jag är att buddhaläran som handlar fred och frid.
Hon säger också att det är mycket sällan som konflikter utkämpats i buddhismens namn – lärorna tillåter inte att man tar till våld.
– Buddha kräver inte heller något offer men många väljer ändå att lämna gåvor eftersom Buddha vill att vi människor övar på att bli bättre på att ge av våra tillgångar men också av vår kärlek och omsorg, avslutar Trudy Fredriksson."

Läs hela artikeln här:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/pagoda-invigd-bland-villatradgardarna-i-hjortkvarn